COVID-19 – TESİSLERDE İŞ GÜCÜNÜN KORUNMASI PROSEDÜRÜ
İÇİNDEKİLER
- Giriş
- Kişisel izolasyon
- Hastalık belirtileri görüldüğünde ne yapılmalı
- İşe geliş-gidiş
- El yıkama
- Temizlik
- Tuvaletler
- Soyunma odaları ve duşlar
- Yeme-İçme, yemek ve çay araları
- İşletme toplantıları
- Tesis erişim noktaları
- Genel Prensipler
GİRİŞ
Korona virüs Covid-19 salgını süresince çalışacak olan üretim tesisleri, çalışanlarını koruduklarına ve enfeksiyonun yayılması riskini en aza getirdiklerine emin olmalıdırlar. Bu rehber, her boyuttaki işletmeye tutarlı önlemler getirmeyi amaçlamaktadır.
Şu an içinde bulunduğumuz, olağanüstü bir durumdur ve şirketler korona virüs konusunda her zaman en son hükümet tavsiyelerine uymalıdırlar.
Önlemlerin alınması sırasında, üretim aktivitesinin kendi iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinden de ödün verilmemelidir. Gerek uygun nitelikte personel azlığı, gerek ise aktivite sırasında yeterli “sosyal mesafe” koşulları sağlanamadığı durumda, o aktivite yapılmamalıdır.
Acil durum servislerinin de yoğun iş durumu nedeniyle büyük baskı altında olduğunu ve her zamanki hızda cevap veremeyebileceğini de aklımızda bulundurmamız gerekmektedir.
İşletmeler her fırsatta çalışanlarına, kendilerini, iş arkadaşlarını, ailelerini ve hatta geniş halk kitlelerini korumayı amaçlayan bu prosedürleri hatırlatmalıdırlar.
Eğer bir işletme aşağıda belirtilen önlemleri tutarlı bir şekilde uygulamıyorsa kapatılması gerekiyor olabilir.
KİŞİSEL İZOLASYON
Aşağıdakilerden birisi bulunan kişiler işe gelmemelidirler.
- Yüksek ateşi ve/veya yeni sürekli kuru öksürüğü olanlar.
- Vücut direnci düşük olan kişiler (Yaşlılar, başka bir sağlık sorunu olanlar veya hamileler).
- Kendi kendini karantinaya almış, ya da vücut direnci düşük kişilerle birlikte yaşayanlar.
HASTALIK BELİRTİLERİ GÖRÜLDÜĞÜNDE NE YAPILMALI
Eğer bir çalışanın iş yerindeyken ateşi yükselmeye, ya da sürekli öksürmeye başlarsa;
- Bir kağıt mendile öksürmeli veya hapşırmalı ve sonra mendil hemen çöp kutusuna atılmalı, ya da dirseğin içine doğru öksürmeli veya hapşırmalı.
- Hiç bir şeye temas etmemeli
- Hemen eve dönmeli
Bu kişiler kendi kendine karantina yönergesini takip etmeli ve karantina süresi bitene kadar işe gelmemelidir.
İŞE GELİŞ-GİDİŞ
Tüm çalışanlar olanak dahilinde kendi taşıma araçlarıyla işe gelmeli ve iş yerleri alttaki konuları göz önünde bulundurmalıdır;
- Ekstra araçlar için park yerleri belirlenmeli
- Toplu taşımayı kullanmamak için mümkünse alternatif taşıma yöntemleri belirlenmeli (Örn. Bisiklet)
- Tüm giriş çıkış noktalarında el temizleme gereçleri konulmalı.(Olabiliyorsa, sabun ve su, olamıyorsa el dezenfektanı).
- Hasta olan birisinin eve nasıl döneceği önceden planlanmalı.
EL YIKAMA
- İşletmeniz büyük bir tesis ise veya çok sayıda çalışan varsa alternatif el yıkama istasyonları oluşturun.
- Sabun ve temiz suyun sürekli mevcut olduğundan emin olun.
- El yıkama imkanı olmayan yerlere dezenfektan sağlayın.
- El kurulama havlularının atıldığı çöpleri sık sık toplatın.
- El yıkama istasyonlarını düzenli olarak temizleyin ve sabun ve dezenfektan seviyelerini kontrol edin.
- Fazladan sabun, kağıt havlu veya el dezenfektanı gerekiyorsa temin edin.
TEMİZLİK
Tesiste (özellikle toplu alanlarda) temizlik sıklaştırılmalı ve özellikle:
- Musluklar ve tuvaletler
- Kapı kolları ve basma düğmeleri
- Merdiven ve koridorların tırabzanları
- Asansör ve lift kontrolleri
- Bütün iş ekipmanı kontrolleri
- Haberleşme ekipmanları
- Klavyeler, fotokopi makineleri ve ofis ekipmanları
Sürekli olarak temizlenmeli, çöp kovaları artırılmalı, ve her günün sonunda mutlaka çöpler toplanmalıdır.
TUVALETLER
- Tuvaletlerde aynı anda bulunabilecek kişi sayısını sınırlayın.
- Tuvalet temizlik programlarını (özellikle kapı kolları, kilitler ve sifonlar) sıklaştırın.
- Seyyar tuvaletler mümkün olduğunca kullanılmamalıdır, ancak kullanılmak zorunluluğu varsa temizlendiğinden ve sıkça boşaltıldığından emin olun.
- Yeterli büyüklükte ve uygun çöp kovaları sağlayın.
SOYUNMA ODALARI ve DUŞLAR
- Kalabalığı engellemek için çalışanların işbaşı ve paydos zamanları yayılmalıdır.
- Her kullanım sonrasında bu alanlarda temizlik yapılmalıdır.
- Eğer mümkünse, bu alanların boyutları veya sayıları artırılmalıdır.
- 2 metre kuralı sağlanabilecek şekilde bir soyunma odasında bulunacak kişi sayısı sınırlanmalıdır.
- Sürekli toplanacak şekilde ve uygun sayıda çöp kovaları bulundurulmalıdır.
YEME-İÇME, YEMEK VE ÇAY ARALARI
- Çalışanlardan yemeklerini ve yeniden doldurulabilir su şişelerini evden getirmeleri istenmelidir.
- Tesiste catering hizmeti varsa, önceden steril koşullarda hazırlanmış paketli yemekler sunulmalıdır.
- Yemek sırasında, en az 2 metre kuralı benimsenmeli, ve bütün temastan kaçınılmalıdır.
- Gıda tüketimi olan her bölgede, hem girerken hem çıkarken el dezenfeksiyon istasyonları bulunmalıdır.
- Çatal-bıçak, bardaklar ve tabaklar kullanılmamalıdır.
- İçme suyu makineleri (özellikle muslukları) temizliğine önem verilmelidir.
- Her kullanım arasında masalar temizlenmelidir.
- Bütün çöpler direkt olarak çöpe atılmalı, ve başkalarının temizlediği durumlardan kaçınılmalıdır.
- Sandalyeler, kapı kolları, otomatlar ve ödeme cihazları öncelikli olmak üzere, her ara zamanından sonra bütün dinlenme alanları incelikle temizlenmelidir.
- Çalışanların ara zamanları farklı zamanlara yayılarak kalabalık oluşması engellenmelidir.
- Çalışanlar tesise giriş yaptıktan sonra tesis dışına gir-çık yaparak yakındaki market vb. Dükkanları kullanmamalıdır.
- Atık miktarı ve kontaminasyonu azaltmak için belirli yemek yeme bölgeleri belirlenmelidir.
- Tesislerde yemek ısıtma ve sıcak içecek sağlama bölgeleri olması kuralına rağmen, olağanüstü bir durumdan geçiyoruz, ve şu anda her kullanım arasında temizlenemeyecek şekildeyse, su ısıtıcıların, mikrodalga fırınların vb. Kullanımı yasaklanmalıdır.
- Çalışanlar iş dışında veya kantin varsa tesiste ödeme alınırken olabildiğince temassız kredi kartları kullanılmalıdır.
İŞLETME TOPLANTILARI
- Orada olması kesinlikle zorunlu olan kişiler katılmalıdır.
- Katılımcılar arasında 2 metre kuralı sağlanmalıdır.
- Toplantı salonu uygun şekilde havalandırılmalıdır.
- Toplantıların olabildiğince açık alanlarda yapılması sağlanmalıdır.
TESİS ERİŞİM NOKTALARI
- Kritik olmayan bütün ziyaretleri durdurun.
- Ziyaret zamanlarını yayarak aynı zamanda kalabalık olması engellenmelidir.
- Tesis giriş-çıkışlarını takip ederek insanların sosyal mesafesini korumasını sağlayın, giriş çıkış sayısını azaltmak bir önlem olabilir.
- Parmak izi okuyucular gibi fiziksel temas gerektiren cihazlar devre dışı bırakılmalıdır.
- Bütün çalışanlarınızın giriş ve çıkışta ellerini yıkamalarını sağlayın.
- Ziyaret için bekleyen kişilerin sosyal mesafe kuralına uymasını sağlayın.
- Ortak alanların temizlik düzenini sıklaştırın. (Resepsiyon, ofis alanları, giriş-çıkış alanları, teslimat alanları, turnikeler, fotokopi makineleri)
- Yükleme veya indirme sırasında yük imkan tanırsa şoförleri araçların içinde tutun.
GENEL PRENSİPLER
- Çalışanlar arasında temas gerektiren işlerden, zorunlu olmayanları yapılmamalıdır.
- Deri deriye temas gerektiren işler yapılmamalıdır.
- Bütün iş zinciri boyunca çalışanlar arası temasın minimum seviyede olacağı şekilde planlama yapılmalıdır.
- Yeniden kullanılan kişisel koruyucu ekipmanların her kullanımdan sonra temizliği yapılmalı, ve çalışanlar arasında paylaşılmamalıdır.
- Tek kullanımlık koruyucu ekipmanlar her kullanımdan sonra çöpe atılmalıdır, ve yeniden kullanılmamalıdır.
- Asansör veya kaldıraçlar yerine olabildiğince merdivenler kullanılmalıdır.
- Asansör veya kaldıraçların kullanılmasının zorunluluk olduğu yerlerde, kalabalığın engellenmesi için kapasiteleri sınırlanmalıdır.
- Kapılar ve düğmeler gibi temas noktaları düzenli olarak temizlenmelidir.
- Kapalı alanlarda havalandırmalar artırılmalıdır.
- Farklı operatörlerin kullandığı araçların kabinleri düzenli olarak temizlenmelidir.
- Yakın çalışmayı önleme; İşçilerin birbirleri ile aralarında bulunan 2 metre altındaki mesafe güvenli mesafe olmamaktadır.
*** Bu doküman “ECMA Site operating procedures – Protecting your workforce” dokümanından tercüme edilmiştir.