FFI / VDP Karton Kalite Karakteristikleri 2015 | 21/11/2015

Karton sipariş ve sevkiyatlarında "Ağırlık" esaslı sistemden "Tabaka Sayısı" esaslı sisteme geçiş.

Matbaaların kendilerine sevk edilen, ya da depolarında bulunan kartondan ne kadar kutu üreteceklerini bilmeleri bir matbaanın rasyonel çalışması için son derece önem taşımaktadır. Bu düşünceden hareketle;

Almanya’da faaliyet gösteren ancak tüm Avrupa’da kabul gören, Karton Ambalaj üreticilerini temsil eden FFI* ve Karton üreticilerini temsil eden VMK* nın bir buçuk yıllık bir çalışmayla birlikte hazırladıkları ‘’Kartonun Kalite Karakteristikleri’’ adlı yeni teknik rehber 30 Ocak 2014 tarihinde yayınlanmış ve Almanya'da 2 fazlı bir test uygulamasına alınmıştır. Uygulama sırasında görülen sorunlara göre bazı değişiklikler yapılarak doküman 2015 yılında revize edilerek yeniden yayınlanmıştır. FFI tarafından 1998 yılında yayınlanan bir önceki versiyonuna göre önemli değişiklikler içeren rehberde, kartonun kalite toleransları çağımızın teknolojik gelişmelerine uygun olarak daraltıldığı görülmektedir. Ancak en önemli değişiklik olarak rehber kapsamına Tabaka Sayısı esaslı karton sipariş ve sevkiyatlar ve bununla ilgili toleransların alındığı görülmektedir.

FFI ve VMK birliklerine bağlı üyelerine, daha rasyonel bir çalışma, kayıp ve firelerin azalması için ‘’Tabaka Sayısı’’ esaslı karton siparişi ve sevkiyatına geçmelerini önermektedirler.

* FFI – Fachverband Faltschachtel-Industrie e.V. :  Alman Karton Ambalaj Üreticileri Birliği

* VMK – Vereinigung Maschinenkarton im Verband Deutscher Papierfabriken e.V.: Alman Karton Üreticileri Birliği

* VDP – Verband Deutscher Papierfabriken e.V (German CEPI Branch Association)

Toleransların eski ve yeni şekli:

1998

Gramaj

Sevkiyatın ortalama gramajı: Sipariş gramajı ± % 2

Sevkiyatın ortalama gramajı: Sipariş gramajı ± % 2

NOT: ''Gramaj, Rutubet, Yüzey pH, Kat bağlanma mukavemeti, Piliyaj yapılabilirlik, Düz duruş'' Özelliklerinde 1998 ve 2014 toleransları

arasında bir değişiklik yapılmamıştır.

EROL GÜL – 21.11.2015

FFI/VDP Teknik Rehberi

INTRODUCTION
These quality characteristics have been compiled by the Cartonboard Section (VMK) of the German Paper and Pulp Association and the German Folding Carton Association (FFI).
They are intended to be guidelines for the production, supply, acceptance and processing of folding carton board.
Fundamental supply chain optimisation and a reduction in waste and complaints are the objectives of these quality characteristics. Mutual trust and a basic understanding of partnership relationships between the companies involved are essential for the application of these quality characteristics.
These quality characteristics are updated on an ongoing basis to take account of technical progress and developments in market requirements.
These quality characteristics are recommendations and need to be referred to in specific or general purchasing contracts if they are to apply between business partners in individual or all cases.
Any additional requirements attributable to the specific application for the board (e.g. for food products, toys, medical /pharmaceutical products, cosmetics etc.) need to be agreed separately.
These quality characteristics apply to all folding carton board orders, irrespective of the quantity ordered.
All the measuring equipment used must be in good, calibrated condition.
The previous version of these quality characteristics of 26 March 1998 ceased to apply when these quality characteristics were introduced on 30 January 2014.
GRADE CATEGORIES
AND GRAMMAGES
These quality characteristics cover the grade categories of coated board (GZ, GN1, GN4, GC1, GC2, GT1, GT4, GD1, GD2, GD3) and uncoated board (UZ, UN4, UC1, UC2, UT1, UT2, UT4, UD1, UD2, UD3) as well as “coated liners”.
Individual arrangements need to be made for subsequently finished board, e.g. cast coated grades (AZ, AC1 etc.) or coated grades.
Grammages range from 180 g /m² to 600 g /m².
ORDERING, DELIVERY
AND INVOICING
These “Quality characteristics” are based on the following ordering, delivery and invoicing principle.
1. Folding carton board order consisting of the following information:
a. Specific number of folding carton board sheets (“ordered sheets”; specified by size, grammage and grade) and
b. The corresponding tonnage (“ordered weight” = nominal weight of the order, calculated from the size, grammage and number of sheets)
2. Delivery of counted sheets
3. Invoicing of the tonnage corresponding to the sheets delivered (calculated from the number of sheets supplied, the sheet size and the (nominal) grammage ordered
It is up to the business partners to decide who determines the corresponding tonnage (“ordered weight”) specified in No. 1b.